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Ms. Alma Jennings Haught
Clerk of the Superior Court
P.0O. Box 899

Florence, Arizona 85232

Re: 186-055 (R85-154)

Dear Ms. Haught:

You have asked if fees collected by your office for
issuing wage assignments should be considered as income to the
state child support program, for the purpose of computing your
grant under the program. We conclude that it is appropriate to
count such fees as program income for this purpose.

Pursuant to a contract under Title IV-D of the Social
Security Act ("IV-D") the state pays the county for providing
specific child support services, including wage assignments.
The county's grant is based on a percentage of the actual costs
of providing IV-D services. Program income is deducted from
the costs used to compute the grant, pursuant to 45 C.F.R. §

74.42 (c). The regulations defining program income are as
follows:

§74.41 Meaning of program income.

(a) Except as explained in paragraphs
(b) and (c) of this section, program income -
means gross income earned by a recipient from
activities part or all of the cost of which is
either borne as a direct cost by a grant or.
counted as a direct cost towards meeting a
cost sharing or matching requirement of a
grant. It includes but is not limited to such
income in the form of fees for services
performed during the grant or subgrant period,
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proceeds from sale of tangible personal or
real property, usage or rental fees, and
patent or copyright rovyalties , . . .

(c) The following shall not be
considered program income:

(1) Revenues raised by a government
recipient under its governing powers, such as
taxes, special assessments, levies, and
fines. (However, the receipt and expenditure
of such revenues shall be recorded as a part
of grant or subgrant project transactions when
such revenues are specifically ear-marked for
the project in accordance with the terms of
the grant or subgrant.)

45 C.F.R. § 74.41 (1984) (emphasis added).

The question is whether wage assignment fees, which
are "fees for services," also qualify as "revenues raised"
which are exempt from program income. State law draws a clear
distinction between the power to set fees and the power to
raise revenues by taxing, In Stewart v. Verde River Irrigation
and Power District, 49 Ariz. 531, 544-545, 68 P.2d 329, 334-335
(1937), the Arizona Supreme Court stated:

The word "fee" .is defined to be, "a charge
fixed by law for the service of a public
officer,” while a "tax" is "a forced
contribution of wealth to meet the public
needs of the government." Webster's- New
-International Dictionary. The distinction
between the two is very plain. A tax is
imposed upon the party paying it by mandate of
the public authorities without his being
consulted in regard to its necessity, or
having any option as to its payment. The
amount is not determined by any reference to
the service which he receives from the
government, but by his ability to pay, based
on property or income, On the other hand, a
fee is always voluntary, in the sense that the
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party who pays it originally has, of his own
volition, asked a public officer to perform
certain services for him, which presumably
bestow upon him a benefit not shared by other
members of society,.

To determine whether a fee statute is a fee or a tax, the

Stewart case raises two questions, as summarized in a 1973
Attorney General opinion:

l. 1Is the fee based upon the theory of
paying the reasonable expenses to the state of
furnishing the service, or is it fixed for the

purpose of returning a surplus revenue to the
state?

2, If the former be true, is the scale
of payment in reasonable proportion to the
services rendered?

Ariz.Atty.Gen.Op. 73-25-L. 1In other words, a fee may be fixed
either for services or as a tax. A fee for a service must be
reasonably related to the cost of the service, while the amount

of a tax cannot be tied to a service. The two categories are
mutually exclusive.

A.R.S. § 12-284 ties specific fees to specific
services. This section lists fees for filing copies,
certificates, licenses and other services provided by the clerk
of the court. The fees range from twenty five cents for
photocopies of documents to twelve dollars for issuance and
return of marriage licenses. This section also requires the
clerk to charge six dollars for each "writ," which includes
wage assignments. Because the wage assignment fee is tied to a
specific service, we conclude that it is based on the theory of
paying a reasonable expense to the state for furnishing the

service, and not for the purpose of generating additional
surplus revenue to the state.

Inasmuch as a wage assignment fee is a fee for service
rather than a tax, the fee is not exempt from IV-D program
income. Our concluding that wage assignment fees are program
income does not give rise to an unjust result. When an
individual has already paid for a specific service, it is not
unreasonable for the IV-D program to refuse to pay the expense
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of providing that service a second time. Therefore, we
conclude that fees collected by yout office for issuing wage
assignments should be considered as program income for the
purpose of computing a IV-D grant,

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General
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