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June 27, 1986

The Honorable Stephen p, Neely
Pima County Attorney

177 North Church Avenue, Suite 300
Tucson, Arizona 85701-1117

Re: 186-068 (R86-055)
Dear Mr. Neely:

Pursuant to A.R.S. § 15-253(B), we have reviewed the
opinions expressed in your letter of April 15, 1986 to Alfreq c.
Strachan, Associate to the Superintendent of the Amphitheater
School District ang concur with your conclusions that Title IX
of the Educational Amendments of 1872, 20 U.s.C.A. § 1681, is

‘not violated by denying boys an opportunity to participate in

girls! volleyball or denying girls an opportunity to participate

If any course credit for extra-curricular activity is offereq,
the Title IX course offering requirements may be applicable.

See Title IX, Pt. 36, § 86.34; 34 C.F.R. § 106.34 and 45 C.F.R.
§ 86-341/

1/7itie 1%, Pt 36, § 86.34; 34 C.F.R. § 106.34;: ang 45
C.F.R. § 86,34 state:

Access to course offerings,

A recipient shall nNot provide any course
or otherwise carry out any of its education
Rrogram or activity Seéparately on the basis of
S€X, Or require or refuse participation therein

(Continueq)
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. The Honorable Stephen D. Neely

The third question presented by Mr. Strachan, is
whether the district may prohibit a student from participating
in interscholastic activities based upon gender. The question
is too broad to answer eXxcept in general terms. We concur in
your opinion that prohibiting a boy from participation in a
girls team in an interscholastic activity which is not a contact
sport is controlled by the Equal Protection Clause of

1/ (Continued)

by any of its students on such basis,
including health, physical education,
industrial, business, vocational, technical,

home economics, music, and adult education
courses.

. v (b) This section -does not prohibit

grouping of students in physical education
classes and activities by ability as assessed
by objective standards of individual
performance developed and applied without
regard to seyx.-

(c) This section does not prohibit
separation of students by sex within physical
education classes or activities during
participation in wrestling, boxing, rugby, ice
hockey, football, basketball and other sports
the purpose or major activity of which
involves bodily contact.

(d) Where use of a single standard of
measuring skill or progress in a physical
education class has an adverse effect on
members of one sex, the recipient shall use

appropriate standards which do not have such
effect.

. . .

. (Emphasis added.)
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the Fourteenth Amendment.2/ 7This test can be met under two
theories. First, statutes or regulations have consistently been
upheld where the gender classification "realistically reflects
the fact that the sexes are not similarly situated in certain
circumstances." Michael M. v, Sonoma County Superior Court, 450
U.S. 464, 469, 101 s.ct. 1200, 1204, 67 L.Ed.24 437, 442 (1981);
Petrie v. Illinois High School Ass'n, 75 I11.App.3rd 980, 31

Ill. Dec. 653, 394 N.E.24 855, 859 (1979); clark V., Arizona
Interscholastic Ass'n, 695 F.24 1126, 1129 {9¢th Cir, 1982),

Second, the courts have permitted schools to prohibit boys from
participating on girls' teams to redress past discrimination
against women in athletics and promote equality of athletic
opportunity between the sexes. Clark, 695 F.2d at 1131; Forte
V. Board of Education, North Babylon Union Free School District,

105 Misc. 2d 36, 431 N.Y.S 24 321 (1980).

Concerning whether a girl may be prohibited from
participating in a boys' team in an interscholastic activity
which is a contact sport, we also concur in your opinion that
the Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment
applies. However, we revise your -opinion as follows.

Lantz by Lantz v, Ambach, 620 F.Supp. 663 (D.C.N.Y.
1985) holds that a regulation denying girls the opportunity to
try out for junjor varsity football because of their gender
violated the Equal Protection Clause. The court recognized that
discrimination on the basis of gender would be upheld only where
there is "exceedingly persuasive justification” and a showing
that the classification serves "important governmental
objectives and that the discriminatory means employed was
substantially related to the achievement of those objectives."
620 F.Supp. at 665, quoting Mississippi University for wWomen v.

Hogan, 458 U.s. 718, 723-725, 102 s5.C¢t. 3331, 3335-3336, 73

L.Ed.2d. 1090 (1982}). wWhile the court stated that protection of
the health and safety of female students was an important

2/Mississippi Univ. for Women v. Hogan, 458 U.s. 718, 724,
102 s. Ct. 3331, 3336, 73 L. Ed. 2d 1090 (1982). 20 u.s.C.A.
S5 1681; Title IX of the Education Amendments of 1972, pt 36,
§ 86.41; 34 C.F.R. § 106.41; 45 C.F.R. § 86.41; and Ariz. Const,
art. 2, § 13 also control.
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governmental objective, it found the following evidence
insufficient to justify prohibiting girls from trying out for
football: §

[D]Jata establishing that "as a general rule,
senior high school students (age 15 through
18) are more physically developed, stronger,
more agile, faster and have greater muscular
endurance than their female counterparts"
(Atty Genl's brief at 6-18), medical
opposition to girls' participation on boys'
teams in such contact sports as football
(which Dr. Falls described as a "collision"
sport) because of the risk: of injury in such
participation, and the testimony of Dr. Willie
to the effect, among other points, that the
present regulation enhances safety by
permitting simple and uniform administration
across the state.,

We therefore conclude that opinions of physicians and athletic
directors are likely to be insufficient to justify exclusion of
females from interscholastic activities based solely upon their

gender and that they may only be individually excluded on the
basis of their actual abilities.

We note that providing for "separate but equal"
opportunities for girls and boys to participate in sports on
Separate teams has generally been upheld. Clark, 695 F.2d4 at
1129-1130; Michigan Department of Civil Rights v, Waterford
Township Department of Parks and Recreation, 124 Mich. App. 314

14

335 N.W.2d 204 (1983).

Sincerely,

Bl Lokl

BOB CORBIN
Attorney General

BC:DTF:JGF:gm
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April 15, 1986°

Mr, Alfred C. Strachan
Associate to Superintendent
Staff Relations
Amphitheater Public Schools
701 W. Wetmore Road

Tucson, Arizona 85705

Re: Girls Participation in Boys Sports and Vice Versa

~Dear Mr. Strachan: ’

This letter is written in response to your 1letters of
November 19, 1985, and February 5, 1986, wherein you asked the
following questionsgy - N

1. Whether the School District has violated Title IX by
denying the boys an opportunity to participate in girls
volleyball?

2. Whether the School District has violated Title IX by
denying the girls an opportunity to participate in boys
wrestling?

3. Whether the School District may prohibit a student from
participation in Interscholastic Activities based upon gender?

In my opinion, the School District has not violated Title IX
by denying boys an opportunity to participate in girls volleyball
and denying girls an opportunity to participate in boys
wrestling. Furthermore, the School District may prohibit a
student from participating in Interscholastic Activities based on
gender if certain conditions apply. For the reasons set forth
below, I recommend that Amphitheater Public Schools follow the
current high school athletic sex discrimation provisions as
amended by the Legislative Council of the Arizona Interscholastic
Association on January 28, 1986.

Athletics have come to be generally recognized as a
fundamental ingredient of the educational process, Kelly, wv.

Metropolitan County Board of Fducation of Nashville, 293 F.Supp.
485 (USDC 1968). Consequently, it has been held that the
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The United States Court of Appeals for the Ninth
Circuit ruled in Clark v. Arizona Interscholastic Association,
695 F.2d 1126, (1982), that redressing past discrimination
against women in athletics and promoting equality of overall
athletic opportunity between the sexes constitutes an important
governmental interest. The Court found that "there is clearly a
substantial relationship between the exclusion of males from the
team and the goal of redressing past discrimination and providing
equal opportunities for women." Clark v. Arizona Interscholastic
Association, supra. at 1131. The Court concluded that ' (w]hile
equality in specific sports is a worthwhile ideal, it should not
be purchased at the expense of ultimate equality of opportunity
to participate in sports. As common sense would advise against
this, neither does the Constitution demand it." Clark v. A.I.A.,
supra. at 1132.

The Arizona Interscholastic Association's amendments
regarding girls only teams were designed "to compensate for
girls' historical 1lack of opportunity in interscholastic

activities." The Legislative Council reasoned that:

"{tlo allow boys to qualify for girls teams
in these five sports would displace girls from
those teams and further limit their opportunltles
for participation ip interscholastic activities."

Minutes of Legislative Council held January 28,
1986.

According to Clark v, Arizona Interscholastic Association,
supra., these amendments serve to promote an important
governmental interest. Furthermore, the exclusion of boys from
the five sports is substantially related to the Arizona
Interscholastic Association's objectives. Therefore, the
amendments should withstand a Constitutional challenge.

The Arizona Interscholastic Association amendments also
prohibit girls from participating in boys' wrestling. While
there are cases which hold that public school regulations
prohibiting mixed sex competition in football are too broad and
deprive high school girls of their rights to equal protection, I
have found no such authority supporting a girl's right to
wrestle on a boys wrestling team. However, the Supreme Court has
held that classification on the basis of gender will be upheld
only where there is exceedingly persuasive justification showing
that the classification serves "important governmental objectives
and that the discriminatory means employed are substantially
related to the achievement of those objectives."™ Mississippi
University for Women v. Hogan, 458 U.S. 718, 723-725, 102 S.Ct.
3331, 3335~-3336, (1981).
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implementation of substantially differing standards in school
athletic programs for boys and girls may constitute a deprivation
of equal educational opportunity and therefore be in violation of
the Equal Protection Clause of the Fourteenth Amendment to the
United States Constitution. Dodson v. Arkansas Activities
Association, 468 F.Supp. 394 (1979), Lantz by Lantz v. Ambach,
620 F.Supp. 623 (D.C.N.,Y. 1985); see also McQuillan, Municipal
Corporations, 3rd Ed. § 46.22A at 687. Additionally, sex
discrimination in specific programs which receive federal
financial assistance may violate Title IX of the Education
Amendments of 1972, § 901 et.seg., 20 U.S.C.A. § 1681 et. seq..

The Arizona Interscholastic Associations' Legislative
Council amended the high school athletic sex discrimination
provisions in January of 1986. I have reviewed these provisions
to determine whether they violate either the Fourteenth Amendment
of the United States Constitution or Title IX of the Educational
Amendments of 1972, Section 901 et. seg., 20 U.S.C.A. § 1681 et.
seqg.. In my opinion, they do not.

The Legislative Council amended Article V, Section II of the

general provisions relating to discrimination to read in
pertinent part:

"A school may offer volleyball only for girls
and not offer volleyball for boys.

Archery, badminton, gymnastlcs and softball shall
be offered only for girls in order to compensate
for girls' historical lack of opportunity in
interscholastic activities."

"A school may offer wrestling only for boys and
not offer wrestling for girls. Girls are not
allowed to qualify for boys teams in wrestling."

See Minutes of Legislative Council held January 28, 198s,
attached hereto.

CONSTITUTIONAL ANALYSIS

The United States Supreme Court has determined that gender
based classifications are subject to an intermediate level of
scrutiny under the Equal Protection clause of the Fourteenth
Amendment. Craig v. Boren, 429 U.S. 190, 97 s.Ct. 451, (1976).
The Supreme Court has ruled that "to withstand scrutiny under the
Equal Protection clause, classifications by gender must serve
important governmental objectives and must be substantially
related to achievement of those objectives." Orr v. Orr, 440
U.5. 268, 279, 99 s.Ct. 1102, 1111, (1979).
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The issue here is whether the School District has an
important objective in denying girls an opportunity to
participate in boys wrestling and whether this denial would
effect the District's objective. It has been determined that
"where the governmental objective is to protect the health and

safety of students, it is an important one." Lantz by Lantz V.
Ambach, supra..

The School District must determine whether its objective in
denying girls an opportunity to participate in boys' wrestling is
to protect the health and safety of the students. I recommend
that the District consult with physicians and athletic directors
in making this determination. If the professionals decide that
mixed sex competition in wrestling is unsafe for either male or
female students, then the provisions prohibiting mixed sex
competition should withstand a constitutional challenge.

TITLE IX ANALYSIS

Title IX of the Educational Amendments of 1972, provide that
where a recipient of federal funds or-rates a team in a particular
sport for members of one sex but operates no such team for
members of the other sex, and athletic opportunities for members
of that sex have previously been limited, members of the excluded
sex must be allowed to try out for the team offered. 34 C.F.R.
106.41(b). The amendments adopted by the Legislative Council of
the Arizona Interscholastic Association prohibiting boys from
qualifying for girls teams in archery, badminton, gymnastics,
softball and volleyball do not violate Title IX because boys have

not previously been limited in their opportunity to participate
in sports.

Title IX of the Educational Amendments of 1972, and the
regulations which require opportunity for female students to try
out for male teams, or vice versa, where there is no team for the
students own sex, do not apply to contact sports such as
wrestling. The Arizona Interscholastic Association's amendment
concerning wrestling is therefore not in violation of Title IX.
Lantz by Lantz v. Ambach, supra..

CONCLUSION

It is my opinion that as long as there exists an important
governmental objective, the School District may offer wrestling
only for boys and not offer wrestling for girls, and the School

District may offer volleyball only for girls and not offer
volleyball for boys.

This opinion is being forwarded to the Attorney General for
concurrence, review or revision pursuant to A.R.S. § 15-253(B).
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Unless circumstances require immediate action, you should await

the response of the Attorney General before acting on the opinion
set forth above.

Sincerely yours,

Do fta Mg A

Martha M. Durkin
Deputy County Attorney

MMD/1lw



