Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert R. Corbin

May 9, 1988
Ms. Denise M. Bainton
DeConcini McDonald Brammer
Yetwin & Lacy
240 North Stone Avenue
Tucson, Arizona 85701-1295
Re: 188-056 (R88-038)

Dear Ms. Bainton:

Pursuant to A.R.S. § 15-253(B), this office concurs in
the opinions expressed in your March 11, 1988 letter to Roger
Pfeuffer of the vail Elementary School District No., 20 in which
you conclude that no election is required before acceptance of a
bona fide gift of real property subject to a reverter clause in
the deed providing for return of the property to the doncr if
the district ceases using the property for school purposes or
fails to build a school on the property within seven years. We
assume, for purposes of this concurrence, that the real property
being given to the district is unimproved and has no outstanding
liens, assessments, taxes or other encumbrances of monetary

impact that will result in hidden or indirect costs to the
district.

Sincerely,

AL

BOB CORBIN
Attorney General
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You have asked whether an election is required before the

Vail Elementary School District may accept a gift of real
property subject to a clause in the deed that states that the
property reverts to the donor if the District ceases using the
property for school purposes or fails to build a school on the

property within seven years. It is our opinion that an election
is not required.

It has long been held that school dlstrlcts have the power
to accept gifts of real property. See, e.g., Attorney General
Opinions 72-5-C; I80-156; I183-055; and I87-122. When acceptance
of what on its face appears to be a gift in reality constitutes a
purchase,l an election is required. See A.R.S. §§ 15-341.A.11
and 15-491.A.2; Attorney General Opinion I87-122. If there is no
purchase, an election not only is not required, but it is not
authorized by statute. See Attorney General Opinion I87-122.
This is because there is no statutory authority for an election
concerning acquisition of a school site unless there is a

1Also, it must be noted that the statutes require an
election only for purchases.of school sites. See A.R.S. § 15~
341.A.11. The Legislature knows the difference between the word
purchase” and the word "acquire.“ Compare A.R.S. § 15-341.A.6
before amendment (a governing board - may purchase school
furniture, etc.) with that section as amended by Laws 1986, Ch.

296, § 1 (the governing board shall acquire school furnlture,
etc.).
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purchase. The question therefore becomes whether or not
acceptance of a gift of real property under the conditions as

stated above constitutes a purchase. For the following reasons,
we believe that it does not.

Some broad language in earlier Attorney General opinions
indicates that a reverter clause in and of itself might be
sufficient to trigger the election requirement. One such opinion
was No. 72-5-C. That opinion dealt with a gift of land for a
school site which was conditioned upon the District paying for
upcoming assessments on the land. The condition was contained in
a reverter clause. The Attorney General was of the opinion that

the condition was, in effect, a purchase ©price of over
$100,000.00. We agree. The Attorney General, however, also
stated:

In a gift of land, and more particularly one containing
a reverter clause, there must be a vote to determine
whether or not the District shall accept the gift.

This language was not necessary to the result in Opinion 72-5-C.

The problem with the gift involved in Opinion 72-5-C was not
that there was a reverter clause per se. Rather, the problem was
the $100,000.00 hidden purchase price. The reverter clause was
merely the method used to enforce the condition. The existence
of a reverter clause, in and of itself, however, does not in
every case mean that there is a “price” that is being paid for
the property -- hidden or otherwise. To determine if the
District is in reality paying a ”price” for a parcel of property,
it is necessary to analyze the condition itself to determine if
compliance with it amounts to a purchase.

In addition to the language in Attorney General Opinion 72-
5-C, there is some language in Attorney General Opinion I87-122
that might imply that any condition on a gift constitutes a
purchase. In that opinion, the Attorney General said that
"[a)cceptance of a conditional gift is, in effect, a purchase.”
It is our opinion, however, that an agreement to use property for
school purposes and to build a school within a specified and
reasonable time does not constitute a purchase within the meaning
of A.R.S. §§ 15-341.A.11 and 15-491.A.2. Although there
ultimately may be a substantial expenditure of money to build a
school on the property, that expenditure will be made only after
and if the electorate approves it. The acquisition of the
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property itself will not require an expenditure. Therefore,
there is no purchase, and an election is not required.

Perhaps it might be argued that there necessarily will be an
expenditure connected with the property. For example, the grass
must be cut, trash cleared and the property must otherwise be
maintained. This is no more true, however, of this property than
it would be of property not subject to a reverter clause.
Therefore, if the cost of maintaining the property is to be
considered a purchase price, then all gifts of property, with or
without other conditions, would be ”purchases” and an election

would be required. This is not the law. See Attorney General
Opinion I87-122.

The fact that the property may revert to the donor after
many years if the District decides to abandon the property for
any school purposes does not make it a “purchase.” A similar
situation routinely occurs at the end of leases, whether the
lease is a gift or not. Here at least, the District controls
absolutely whether the reversion will occur. Any school use
prevents reversion. It is certainly doubtful that a District has
the statutory authority to use property for other than school
purposes. All the reversion does is prevent the District from
making a profit on the sale of the property. There is no legal
requirement, however, that the District profit from the gift
other than being able to use it for school purposes. .

Finally, we note that the Legislature does not require
elections, even for all true purchases. The District could, for
example, amend its plan for the use of the capital reserve, and
Tpurchase” the property for, say, ten dollars, even with the
reverter clause. See A.R.S. §§8 15-341.A.11 and 15-491.G.
Therefore, there is little public policy rationale for requiring

an election for a true gift such as this one, even one with the
conditions as stated above.

For the above reasons, it is our opinion that an election is

not required. A copy of this letter has been forwarded to the
Attorney General for review. :

Very truly yours,

i 7 st

Denise M. Bainton
0216880830.DMB.870418
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