Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Hhoenix, Arizona 85007
Robhert B. Corbin

June 9, 1988

The Honorable George Weisz
aArizona State Representative
State Capitol - House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 188-064 (R88-055)

Dear Representative Wleisz:

You have asked two questions regarding the
qualifications for justice of the peace pro tempore.

You first ask what the statutory and constitutional
gqualifications are for the position of justice of the peace
pro tempore. The jurisdiction of justice courts and the powers
and duties of Jjustices of the peace shall be as provided by
law. Ariz. Const, art. VI, § 32. The Arizona Constitution does
not set out specific gqualifications for the office of justice of
the peace.

The legislature set minimum standards for gualification
of a justice of the peace pro tempore in A.R.S. § 22-122., The
relevant portion of the statute states:

A justice of the peace pro tempore shall
be:

1. Of good moral character.
2. A qdalified elector and resident of
the state for not less than one year next
preceding his appointment.
These are the only gualifications required by law.
You also ask whether individual counties and other

governmental entities may establish gualifications for Jjustice
of the peace pro tempore which are presently not in statute.
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The power to appoint justices of the peace pro tempore
has been vested by the legislature in the presiding judge of the

superior court in each county. The applicable section of A.R.S.
§ 22-121 states:

The presiding judge of the superior court
in a county may appoint a Jjustice of the peace
pro tempore for any precinct of that county
where needed in the manner provided by this

article subject to the approval of the boarad
of supervisors.

This is a permissive grant of authority limited only by the

lanqguage of the article itself and the veto power of the board
of supervisors.

There is nothing in the Arizona Constitution or the
Arizona Revised Statutes to limit the authority of the presiding
judge to impose a selection process or criteria for the position
of justice of the peace pro tempore that exceeds the minimum
requirements of A.R.S. § 22-122.1/

Sincerely,

B AL
ROB CORRIN

Attorney General

BC:MAW:kcCr

l/Only invalid criteria such as race, color, sex,
religion, handicap, or age would violate the Equal Protection
Clause of the United States Constitution or A.R.S. §§ 41-1461 to
-1465 of the Arizona Civil Rights Act.




