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Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert K. @arbin

July 15, 1988

The Honorable Bev Hermon
Arizona State Representative
State Capitol - House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 188-080 (R88-041)

Dear Representative Hermon:

You have asked for an opinion regarding the effect of
A.R.S. § 16-905 on political parties and their affiliates. We
address each of your questions separately.

You first ask whether A.R.S. § 16-905(A)(2) and (B)(2)
would apply to contributions from political parties as well as
to those from single campaign committees.l/ A.R.S.

§ 16-905(A) and (B) provide:

A. For an office other than a statewide
office, a contributor shall not give and a

1/political parties are specifically included in the
definition of "campaign committee" provided in A.R.S. § 16-901,
as follows:

In this chapter, unless the context
otherwise requires:

1. "Campaign committee" includes the
state central committee or state committee of
any political party, any county, city, town or
precinct committee of any political party or
of a candidate, and any association or
combination of persons organized, conducted or
combined for the purpose of influencing the
result of any election in this state or in any
county, city, town or precinct in this state,
notwithstanding that the association or
combination of persons may be part of a larger
association or combination of persons not
primarily organized, conducted or combined for
the purpose of influencing the result of any
election in this state or in any county, city,
town or precinct in this state.




The Honorable Bev Hermon
July 15, 1988

188-080

Page 2

candidate shall not accept contributions of more
than:

1. Two hundred dollars from an individual.

2, One thousand dollars from a single campaign
committee,

B, For a statewide office, a contributor shall not

give and a candidate shall not accept contributions
of more than:

1. Five hundred dollars from an individual.
2. Two thousand dollars from a single campaign
committee,

(Emphasis added.)

As you noted in your request, the only provision of
A.R.S. § 16-905 that provides an exemption for political
parties is A.R.S. § 16-905(D). This subsection provides only
that contributions to political parties are exempt from the
$2,000 limit on contributions by any individual to all
candidates and campaign committees. Expression of one item of
a class indicates the intent to exclude other items of the same
class that are not enumerated in a statute. Pima County v,
Heinfeld, 134 Ariz. 133, 134, 654 P,24 281, 282 (1982).

We therefore conclude that political parties in making
contributions to candidates, are subject to the contribution
limitations applicable to c?mpaign committees including A.R.S.
§ 16-905(A)(2) and (B)(2).2/ See Ariz.Atty.Gen.Op. I188-020
at 1-3.

You next ask whether the A.R.S. § 16-905(0)(3)
definition of "political party" as a nationally recognized
organization includes not only an organization such as the
Arizona Republican Party, but also organizations such as the
Maricopa County Republican Party and the District 27 Republican
Party.

Z/If, however, a political party failed to meet the
requirements of A,R.S. § 16-905(G) to qualify for the higher
campaign committee contribution limits of A.,R.S. § 16-905(A) (2)
and (B)(2) ($1000/42500), the individual contribution limits of
A.R.S. § 16-905(A)(1) and (B)(1l) ($200/$500) would apply.
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The term "political party" is defined in A.R.S.
§ 16-905(0)(3) to mean ". . . a nationally recognized
organization which nominates a candidate whose name appears on
a ballot as a candidate of the organization."

In Ariz.Atty.Gen.Op. 187-039, we concluded that this
definition, in connection with the political party exemption
found in A.R.S. § 16-905(D), cannot constitutionally be limited
to "nationally recognized" organizations. We further concluded
that this limitation ". . . should be disregarded and the
political party exemption construed to apply to all

organizations which qualify as political parties for ballot

representation under state law. (See A.R.S.§ 16-801 to
-806)." Ariz.Atty.Gen.Op. I87-039 at page 10 (emphasis added).

A.R.S. § 16-905(D) provides, in part,
"[clontributions to political parties are exempt from the
limitations of this subsection." Only those organizations
gualifying for continued representation on the ballot or as a
new party qualify for this exemption. County and district
committees are established by those political parties entitled
to ballot representation. See A.R.S. §§ 16-821, 16-823. These
organizations, however, do not separately qualify for ballot
representation. Therefore, because these committees do not fit
the definition of "political party," they are not entitled to
the A.R.S. § 16-905(D) exemption.

You also ask how organizations such as the Phoenix
Republican Women or the East Valley Young Republicans are
classified for purposes of A.R.S. § 16-905. If the organization
is "organized, conducted or combined for the purpose of
influencing the result of any electicn in this state or in any
county, city, town or precinct in this state,™ it would be

required to register as a campaign committee., A.R.S.
§ 16-901(1).

In the context of making contributions to candidates,
it must be determined whether each campaign committee is bound
by the individual or the campaign committee limits of A.R.S.

§ 16-905. A.R.S. § 16-905(G) provides:

Only campaign committees that received
funds from five hundred or more individuals in
amounts of ten dollars or more in the one year
period preceding the last closing reporting
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date may make contributions to candidates
under subsection A, paragraph 2 and subsection
B, paragraph 2. The secretary of state shall
obtain information necessary to make the
determination that a committee meets the
requirements of this subsection and shall
provide written certification of the fact to
the committee. A candidate shall not accept a
contribution pursuant to this subsection
unless accompanied by a copy of the
certification. All campaign committees that
do not meet the requirements of this
subsection are subject to the individual
campaign contribution limits of subsection A,
paragraph 1 and subsection B, paragraph 1.

If an organization meets the qualifications of A.R.S.

§ 16-905(G), it may make contributions to candidates up to the
limits provided for campaign committees in A.R.S.

§ 16-905(A)(2)($1000) and (B)(2)($2500). 1If an organization
fails to comply with A.R.S. § 16-905(G), it will be held to the
individual contribution limits ($200/4500). See A.R.S.

§ 16-905(A) (1), (B)(1).

Your fourth question is whether the furnishing of
campaign headquarters to several candidates within a
legislative district by various organizations would be
considered a contribution to those candidates.

A.R.S. § 16-905 limits contributions to candidates or
their campaign committees. The meaning of "contribution" for
purposes of this section is set forth as follows:

"contribution” means money or the fair
market value of anything directly or
indirectly given or loaned for the purpose of
influencing an election of a candidate in this
state except:

(a) Uncompensated personal services
performed by volunteer campaign workers,

(b) Personal travel expenses incurred by
an individual without direct or indirect
reimbursement.
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(¢) Food and beverages donated by an
individual and not exceeding one hundred
dollars in value during a calendar year.

Contribution includes any expenditure made by
an individual or campaign committee with the
cooperation or consultation of a candidate, or
in concert with or "at the request or
suggestion of a candidate.

A.R.S. § 16-905(0)(2) (emphasis added). Providing the funds to
a candidate or campaign committee for the purpose of
maintaining a campaign headquarters or directly paying the
expenses of operating the campaign headgquarters, would
constitute a contribution within the meaning of A.R.S.

§ 16-905(0)(2). The fair market rental value of premises that
are loaned to a candidate would also constitute a contribution.

Contributions by campaign committees to candidates for
a non-statewide office would then be subject to either the
individual or the campaign committee limitations of A.R.S.
§ 16-905(A), depending upon whether they meet the criteria of
A.R.S. § 16-905(G). Each campaign committee must report all
direct or indirect expenditures it makes for maintaining the
candidate's campaign headquarters, (as part of this total), or
its fair market value, if use of the premises is donated.

Finally, you have asked whether the First Amendment is
violated if these contribution limitations would effectively
prevent this method of financing campaign headquarters. The
United States Supreme Court has recognized that restricting the
amounts that individuals or groups may contribute to candidates
entails only a marginal restriction on First Amendment
freedoms. Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 14-21, 96 s.Ct. 612,
632-635, 46 L.Ed.2d 659, 684-689 (1976). Therefore, we
conclude that even if the contribution limitations provisions
were to have the effect of prohibiting the furnishing of
campaign headquarters to candidates by campaign committees, the
First Amendment nevertheless would not be violated.

Sincérely,

BOB CORBIN
Attorney General

BC :LTH :JGF :kp
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candidate shall not accept contributions of more
than:

1 Two hundred dollars from an individual.

2. One thousand dollars from a single campaign
committee,

B. For a statewide office, a contributor shall not

give and a candidate shall not accept contributions
of more than:

1. Five hundred dollars from an individual.
2, Two thousand dollars from a single campaign
committee,

(Emphasis added.)

As you noted in your request, the only provision of
A.R.S. § 16-905 that provides an exemption for political
parties is A.R.S. § 16-905(D). This subsection provides only
that contributions to political parties are exempt from the
$2,000 limit on contributions by any individual to all
candidates and campaign committees, Expression of one item of
a class indicates the intent to exclude other items of the same
class that are not enumerated in a statute. Pima County v,
Heinfeld, 134 Ariz. 133, 134, 654 P,24 281, 282 (1982).

We therefore conclude that political parties in making
contributions to candidates, are subject to the contribution
limitations applicable to campaign committees including A.R.S.
§ 16-905(A)(2) and (B)(2).2/ See Ariz.Atty.Gen.Op. I188-020
at 1-3.

You next ask whether the A.R.S. § 16-905(0)(3)
definition of "political party” as a nationally recognized
organization includes not only an organization such as the
Arizona Republican Party, but also organizations such as the

Maricopa County Republican Party and the District 27 Republican
Party.

Q/If, however, a political party failed to meet the
requirements of A.R.S. § 16-905(G) to gqualify for the higher
campaign committee contribution limits of A.R.S. § 16-905(A)(2)
and (B)(2) ($1000/$2500), the individual contribution limits of
A.R.S. § 16-905(A) (1) and (B)(1) ($200/$500) would apply.
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The term "political party" is defined in A.R.S.
§ 16-905(0)(3) to mean ". . . a nationally recognized
organization which nominates a candidate whose name appears on
a ballot as a candidate of the organization."

In Ariz.Atty.Gen.Op. 187-039, we concluded that this
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representation under state law. (See A.R.S.§ 16-801 to

~806)." Ariz.Atty.Gen.Op. 187-039 at page 10 (emphasis added).

A.R.S. § 16-905(D) provides, in part,
"[clontributions to political parties are exempt from the
limitations of this subsection." Only those organizations
gualifying for continued representation on the ballot or as a
new party qualify for this exemption., County and district
committees are established by those political parties entitled
to ballot representation. See A.R.S. §§ 16-821, 16-823. These
organizations, however, do not separately qualify for ballot
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Republican Women or the East Valley Young Republicans are
classified for purposes of A.R.S. § 16-905. If the organization
is "organized, conducted or combined for the purpose of
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§ 16-901(1).

In the context of making contributions to candidates,
it must be determined whether each campaign committee is bound
by the individual or the campaign committee limits of A.R.S.
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date may make contributions to candidates
under subsection A, paragraph 2 and subsection
B, paragraph 2. The secretary of state shall
obtain information necessary to make the
determination that a committee meets the
requirements of this subsection and shall
provide written certification of the fact to
the committee. A candidate shall not accept a
contribution pursuant to this subsection
unless accompanied by a copy of the
certification. All campaign committees that
do not meet the requirements of this
subsection are subject to the individual
campaign contribution limits of subsection A,
paragraph 1 and subsection B, paragraph 1.

If an organization meets the qualifications of A.R.S.

§ 16-905(G), it may make contributions to candidates up to the
1imits provided for campaign committees in A.R.S.

s 16-905(A) (2) ($1000) and (B)(2)($2500). If an organization
fails to comply with A.R.S. § 16-905(G), it will be held to the .
individual contribution limits ($200/4500). See A.R.S.

§ 16-905(a)(1), (B)(1).

Your fourth question is whether the furnishing of
campaign headquarters to several candidates within a
legislative district by various organizations would be
considered a contribution to those candidates.

A.R.S. § 16-905 limits contributions to candidates or
their campaign committees. The meaning of "contribution" for
purposes of this section is set forth as follows:

"Contribution" means money or the fair
market value of anything directly or
indirectiy given or loaned for the purpose of
influencing an election of a candidate in this
state except:

(a) Uncompensated personal services
performed by volunteer campaign workers.

(b) Personal travel expenses incurred by
an individual without direct or indirect
reimbur sement.
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(c) Food and beverages donated by an
individual and not exceeding one hundred
dollars in value during a calendar year.

Contribution includes any expenditure made by
an individual or campaign committee with the
cooperation or consultation of a candidate, or
in concert with or at the request or
suggestion of a candidate.

A.R.S. § 16-905(0)(2) (emphasis added). Providing the funds to
a candidate or campaign committee for the purpose of
maintaining a campaign headquarters or directly paying the
expenses of operating the campaign headquarters, would
constitute a contribution within the meaning of A.R.S.

§ 16-905(0)(2). The fair market rental value of premises that
are loaned to a candidate would also constitute a contribution.

Contributions by campaign committees to candidates for
a non-statewide office would then be subject to either the
individual or the campaign committee limitations of A.R.S.
§ 16-905(A), depending upon whether they meet the criteria of
A.R.S. § 16-905(G). Each campaign committee must report all
direct or indirect expenditures it makes for maintaining the
candidate's campaign headquarters, (as part of this total), or

its fair market value, if use of the premises is donated.

Finally, you have asked whether the First Amendment is
violated if these contribution limitations would effectively
prevent this method of financing campaign headquarters. The
United States Supreme Court has recognized that restricting the
amounts that individuals or gdgroups may contribute to candidates
entails only a marginal restriction on First Amendment
freedoms. Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 14-21, 96 sS.Ct. 612,
632-635, 46 L.Ed.2d 659, 684-689 (1976). Therefore, we
conclude that even if the contribution limitations provisions
were to have the effect of prohibiting the furnishing of
campaign headquarters to candidates by campaign committees, the
First Amendment nevertheless would not be violated.

Sincerely,

y LI,
BOB CORBIN
Attorney General

BC :LIH:JGF :kp




