Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert ]R. Corhin

August 25, 1986

The Honorable Bill English
Arizona State Representative
State Capitol - House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I86-092 (R86-008)

Dear Representative English:

You have requested our opinion concerning the
application of the Soldiers and Sailors Civil Relief Act, 50
App. U.S.C. § 574, to the taxation of mobile homes. You ask
whether or not a mobile home, owned as community property or
owned jointly or as tenants in common by a person who is in
the armed forces with a person who is not, is subject to state
property taxation,

A mobile home with respect to which an affidavit of
affixture has been recorded pursuant to A.R.S. § 42-641.01 and
which has been placed on the real and secured property tax
roll is taxable as a real property improvement and is listed
on the real and secured property tax roll. A.R.S. § 42-642(C)
and A.R.S. § 42-641.01(C). For a mobile home to be taxed as a
real property improvement, the person owning the mobile home
must own the land to which it has been permanently affixed and
must file an affidavit of affixture with the County Recorder
of the county .in which the property is located. 1In order to
file the affidavit of affixture, the unit must be a multiple
section mobile home. "'Permanently affixed' means the
installation of a mobile home on real property owned by the
owner of the mobile home." A.R.S. § 42-641(3).

Every mobile home with respect to which an affidavit
of affixture has not been recorded pursuant to A.R.S,
§ 42-641.01 shall be subject to ad valorem tax to be assessed
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and collected in the same manner as other personal property
which is listed on the unsecured property tax roll. A.R.S.
§ 42-642(A). The criteria for determining whether or not
property is taxable as unsecured personal property under
Arizona law is whether or not this particular personal
property is located within the taxing jurisdiction, except
that property in transit through Arizona is not subject to
taxation in this state. A.R.S. § 42-601(A).

In order to relieve persons serving in the armed

forces of the United States from the burden of multiple state

demands for taxes because of assignment to military duty in
states other than the soldiers' state of domicile, Congress
has provided in 50 App. U.S5.C. § 574(1) that:

For the purposes of taxation in respect
of any person, or of his personal property,
income, Or gross income, by any State,
Territory, possession, or political
subdivision of any of the foregoing, or by the
District of Columbia, such persons shall not
be deemed to have lost a residence or domicile
in any State, Territory, possession, or
political subdivision of any of the foregoing,
or in the District of Columbia, solely by
reason of being absent therefrom in compliance
with military or naval orders, or to have
acquired a residence or domicile in, or to
have become resident in or resident of, any
other State, Territory, possession, or
political subdivision of any of the foregoing,
or the District of Columbia, while, and solely
by reason of being, so absent. For the
purposes of taxation in respect of the
personal property, income or gross income of
any such person by any State, Territory,
possession, or political subdivision of any of
the foregoing, or the District of Columbia, of
which such person is not a resident or in
which he is not domiciled, compensation for
military or naval service shall not be deemed
income for services performed within, or from
sources within, such State, Territory,
possession, political subdivision, or
District, and personal property shall not be
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deemed to be located or present in or to have
a situs for taxation in such State, Territory,
possession, political subdivision, or
district.

Under the above quoted portion of 50 App. U.S.C. § 574(1),
which is a part of the Soldiers and Sailors Relief Act, for
purposes of taxation of personal property a person in the
military service shall not be deemed to have lost his domicile
in any state solely by reason of being absent in compliance
with military orders and his personal property shall not be
deemed to be present in a state in which he is not domiciled.
Consequently, the host state in which the person in military
service is present solely by reason of military orders cannot
impose a personal property tax upon such person's personal
property.

Therefore, if the mobile home owned by such a person
in Arizona is personal property, the State of Arizona and its
political subdivisions cannot impose a property tax on that
mobile home. The apparent conflict between the Soldiers and
Sailors Relief Act and A.R.S. § 42-642(A) is resolved by art.
VI of the United States Constitution, which provides that the
Constitution and the laws of the United States made in
pursuance thereof are the supreme .aw of the land.

There are three situations in which mobile homes
owned by military personnel may be taxed by Arizona. First,
the language of 50 App. U.S.C. § 574(1) quoted herein clearly
-indicates that it applies only to personal property.
Consequently, if a mobile home becomes real property, then it
is subject to taxation by the State of Arizona even though it
is owned by a person in the military service who is present in
Arizona solely by reason of military orders. Secondly, states
and their political subdivisions are not prohibited from
taxing personal property of a serviceman present.in the state
solely by reason of military orders when such personal
property is used in a trade or business. 50 App. U.S.C.

§ 574(1). Thirdly, if the serviceman was domiciled in Arizona
when he entered military service and has not changed his
domicile within the meaning of the Soldiers and Sailors Relief
Act, then his mobile home would be subject to property .
taxation by the State of Arizona. Arizona does not, however,
have the power to tax mobile homes located on military
reservations over which the United States has exclusive
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jurisdiction. Surplus Trading Co. v. Cook, 281 U.S. 647, 50
S.Ct. 455, 74 L.Ed. 1091 (1930).

Whether or not a mobile home is personal property or
real property for purposes of the Soldiers and Sailors Relief
Act is a question of Federal Law. United States v, Chester
County Board of Assessment and Revision of Taxes, 281 F.Supp.
1001 (D.C. Penn. 1968). ‘The mobile home will be regarded as
personal property under the Soldiers and Sailors Relief Act as
long as it retains its characteristic of mobility. United
States v. Shelby County, 385 F,Supp. 1187 (1974); United
States v. Chester County Board of Assessment and Revision of
Taxes. If wheels are left on, the mobile home merely rests on
concrete blocks and is attached to utilities, the mobile home
will not be regarded as real property. Snapp v. Neal, 382
U.S. 397, 85 sS.Ct. 485, 15 L.Ed.2d 445 (1966),

The next question is whether the joint interest of
someone having a Jjoint interest in a mobile home with a person
in military service, who 1s present in Arizona solely by
reason of military orders, is subject to taxation as personal
property by the State of Arizona. The practice in Arizona and
in some other states is to tax mobile homes to the extent of
the joint interest of the non-military owner. See Comment,
State Power to Tax the Service Member: An Examination of
Section 514 of the Soldiers and Sailors Relief Act, 36
Mil.L.Rev., 123 (1967). No appellate court has yet decided
whether or not the Jjoint interest in such property of the
joint owner who is not in the military service is entitled to
tax relief in the host state under the Soldiers and Sailors
Relief Act.

However, a similar question has been decided in
Arizona with respect to the veterans exemption. In Oglesby v.
Poage, 45 Ariz. 23, 40 P.2d4 90 (1935), the court held that the
-veteran's exemption under art. IX, § 2 of the Arizona
Constitution only applied to the veteran's undivided half
interest in the property and it did not apply to the wife's
interest in the community estate. The Attorney General has
reached the same conclusion with respect to the application of
the veterans exemption to property held by a veteran and his
spouse in joint tenancy. Ariz.Atty.Gen.Op. 62-19,.

One indication that Congress did not intend for the
interest of the wife or the other joint owner of the property
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to be exempt from taxation is found in the failure of 50 App.
U.S.C. § 574 to provide that the benefits of this section
applied to military dependents. Congress did provide for
application of certain statutory benefits to dependents in 50
App. U.S.C. § 536 in respect to contracts, leases, mortgages
and assignments. However, in 50 App. U.S.C. § 560, Congress
did provide for a stay of actions to collect taxes in respect
to property used as a residence by the serviceman or his
dependents then and at the commencement of his military
service in cases where the serviceman's ability to pay taxes
was materially affected by his military service.

The question whether or not Congress intended to
exempt from taxation the interest of the person who held
property jointly with the serviceman is not entirely free of
doubt. According to dicta in Dameron v. Brodhead, 345 U.S.
322, 326, 73 s.Ct. 721, 724, 97 L.Ed. 1041, 1046 (1953):

Congress, manifestly, thought that compulsory
presence in a state should not alter the
benefits and burdens of our system of dual
federalism during service with the armed
forces.

The Arizona practice of taxing the interest of the joint owner
does alter the burdens and benefits for many of those in the
military establishment. Another indication of the liberal
interpretation of the Soldiers and Sailors Relief Act is the
statement in United States v. Onslow County Board of
Education, 728 F.2d 628 (4th Cir. 1984) that the Soldiers and

Sailors Relief Act must be read with an eye friendly to those

who drop their affairs to answer their country's call.
However, in view of Congress' failure to include language
specifically extending the tax benefits to a person owning
property jointly with a serviceman, it is our conclusion that
the joint interest of such persons is taxable under Arizona
law,.

Finally, you have asked whether legislation providing
for tax exemptions from property tax for mobile homes owned
jointly by a military and a non-military person would be
constitutional. A state constitutional amendment would be
necessary in order for such legislation to be constitutional.
Art., IX, § 2 of the Arizona Constitution is the provision
which authorizes the legislature to provide for property tax
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exemptions. The only exemptions which the legislature is
authorized to provide for under art, IX, § 2 of the Arizona
Constitution relate to the property of educational, charitable
and religious associations or institutions not used or held
for profit. In Kunes v.Samaritan Health Services, 121 Ariz.
41, 590 P.2d 1359 (1979) the court held that the legislature
could not exempt from ad valorem taxation any property or
class of property not specified in the constitution. A
trailer to be used by a serviceman and his family as a
residence does not fall into any of the categories set out in
art, IX, § 2.

Sincerely,

Bof loker)

BOB CORBIN
Attorney General
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