T~ Attorney General

;{ . 1275 WEST WASHINGTON
~ND . Hhoenix, Arizona 83007
Robert ;]. Corbin

September 12, 1988

Ms. C. Diane Bishop

Superintendent of Public Instruction
Arizona Department of Education

1535 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Re: 188-095 (R88-072)

Dear Ms. Bishop:

You ask whether a school district may charge fees for
seventh and eighth grade courses and for high school courses
offered outside the standard school ¢:y as part of its community
school program. You also ask whether a school district may
impose, as a condition of kindergarten admission, a reguirement
that a child's parents submit a kindergarten readiness
evaluation for which a fee is charged.

We conclude that school districts may offer seventh and
eighth grade and high school courses in a community school and
charge a fee for those courses, as long as the district also
offers all classes necessary for a common school or high school
education during the standard day. We also conclude that school
districts do not have authority to reguire a private evaluation
for which a fee is charged as a condition of kindergarten
admission.

A.R.S. § 15-1142 allows school districts to establish
community school programs:

The governing board of any school district may:

1. Establish and operate a community school program in
any school in its school district.
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2. Budget and expend from the maintenance and
operation section of the budget, as defined in

§ 15-903, to employ a qualified director necessary for
each school or combination of schools engaged in
community school programs.

3. Expend community school monies for operation of a
community school program.

4, Establish tuition and fee charges for community
school programs.

(Emphasis added.)

A community school program serves the purposes of
academic and skill development for all citizens, supplies
remedial and supplemental education and provides facilities for
the dissemination of a variety of community related services,
including extended day resource programs. A.R.S. § 15-1141(3).
Therefore, school districts have statutory authority to charge
fees for classes offered in the community school as part of an
extended day program. .

You specifically ask whether charging fees for seventh
and eighth grade classes would violate the mandate in the
Arizona Constitution to provide a system of free common
schools. The pertinent sections of article XI of the Arizona
Constitution read as follows:

Section 1. The Legislature shall enact such laws
and shall provide for the establishment and maintenance
of a general and uniform public school system, which
system shall include kindergarten schools, common - - -
schools, high schools, normal schools, industrial
schools, and a university . . . .

® . .

Section 6. The University and all other State
educational institutions shall be open to students of
both sexes, and the instruction furnished shall be as
nearly free as possible. : :

The Legislature shall provide for a system of common
schools by which a free school shall be established and
maintained in every school district for at least six
months in each year, which school shall be open to all, _
pupils between the ages of six and twenty-one years. !
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In Carvio v. Tucson High School Dist. No. 1 of Pima
County, 111 Ariz. 127, 128, 524 P.24 948, 949 (1974), the
Arizona Supreme Court recognized common schools as drades one
through eight and high schools as grades nine through twelve; it
noted that a pasic education extended to a uniform free, common
school system Ope€en six months a year to all persons between the
ages of six and twenty-one. Carpio; 111 Ariz. at 130, 524 P.24d
at 951. See also shofstall v. dollins, 110 Ariz. g8, 90, 515
p.2d 590, 592 (1973) (the Arizona Constitution assures to every
child between the ages of siX and twenty-one the fundamental
right to a basic education).

The Arizona Constitution's free common school provision
includes seventh and eighth graders. Nevertheless, as long as a
school district offers free of charge all the classes necessary
for common school basic educationl/ for at least six months of
each year to all pupils between the ages of siX and twenty-one,
the free common school provision has been met.

As a result, we conclude that it is permissible to
establish a community school program that offers and charges
fees for courses that are the same OrL comparable to courses
taught during the school district's standard day.

You next ask whether a school district may charge fees

for high school courses offered as part of a community school

program.

Unlike the free common school provision, the Arizona

constitution provides that instruction in high school shall be
furnished "as nearly free as possible." Ariz. Const. art. XI,
§ 6., Furthermore, the Arizona Supreme Court construed the words
t35 nearly free as possible" as not requiring either free :
instruction or free textbooks at the high school level. Carpio,
111 Ariz. at 128-129, 524 P.2d at 949-950,

Consequently, fees for high school courses offered
through a community school program 4o not violate the Arizona
constitution's "as nearly free as possible” high school
provision.

1/ The free common school basic education includes the
eight courses required to be taught in all common schools by
rule of the Arizona State Board of Education. S5e€ A.A.C.
R7-2-301(A). ~

\
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You have raised the issue whether the availability of
classes outside the standard day might "encourage students to
participate in off-campus religious activities" during the day,
thereby violating the Establishment of Religion Clauses of the
United States and Arizona Constitutions.?

A.R.S. § 15-806(A) requires governing boards to adopt
policies that may "permit a pupil to be excused from school
attendance for religious purposes, including participation in
religious exercises or religious instruction." The United
States Supreme Court found that a similar New York City release

2The First Amendment of the United States
Constitution states in its pertinent part:

Congress shall make no law respecting an
establishment of religion, or prohibiting the
free exercise thereof. . .

Article II, § 12 of the Arizona Constitution
secures liberty of conscience and states in its pertinent
part:

No public money or property shall be appropriated
for or applied to any religious worship, exercise
or instruction, or to the support of any
religious establishment.

Article XX, Par. 1 of the Arizona Constitution
also secures freedom of religion and states in its
pertinent part: :

Perfect toleration of religious sentiment shall
be secured to every inhabitant of this state.
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time statute did not violate the United States Constitution's
Establishment of Religion Clause.3 2orach v. Clauson, 343
U.S. 306, 72 S.Ct. 679, 96 L.Ed.2d 954 (1952).

Students may wish to take advantage of the scheduling
flexibility the community school offers for a variety of
reasons, including the opportunity to pursue music instruction,
athletics or early graduation, or to make up failed courses in
order to graduate on time. Merely because it also allows some
students to exercise their right to pursue religious instruction
pursuant to A.R.S. § 15-806 while taking classes they might
otherwise miss does not amount to an impermissible establishment
of religion.

Finally, you ask whether a school district may impose
conditions for early admission to kindergarten that require
parents to pay the cost of an outside evaluator to test the
readiness of the child.

A.R.S. § 15-703(B) reguires each local governind board
of a common O unified school district ("school district") to
establish a kindergarten program, unless it files an exemption.
1f a kindergarten program is established, a child is eligible
for admission if he or she is five years of age; a child is
deemed five years of age if such age is reached prior to
September 1 of the current year. A.R.S. § 15-821(B). The
school district may admit children who nave not reached the
required age "if it is determined to be in the best interest of
the children."” A.R.S. § 15-821(C). Nevertheless, such children
must reach the age of five by January 1 of the current school
year. Id. '

In determining whether'underage‘children“may'be"" R
admitted to the first grade, school districts must base their
"pest interest of the children" determination upon one Or more
consultations with parents or guardians, the children, the
teacher and the school principal. A.R.S. § 15-821(C). No
consultations are required before the school districts determine
whether early kindergarten admission is in the pest interest of
the children. Id.

3/ Arizona's approach to its Establishment of Religion

clause is the same as that of the United States Supreme Court in
analyzing -the First Amendment. See Community Council V. Jordan,
102 Ariz. 448, 432 p.2d 460 (1967).

[y
\
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School districts have only the authority granted by
statute. School District No. 69 of Maricopa County v. Altherr,
10 Ariz. App. 333, 338, 458 P.2d 537 (1969). Here they have
authority to determine early kindergarten admission. A.R.S.

§ 15-821(C). While they may accept a private pre-kindergarten
evaluation voluntarily submitted by a parent to demonstrate a
child's readiness, school districts have no statutory authority
to require parents to pay a fee for an outside evaluation to
determine if early kindergarten admission is in the best
interest of the underage child.

Therefore, we conclude that school districts may not
impose the condition that parents pay the cost of an outside
evaluation for early kindergarten admission.

Sincerely,

Bk b dowd

BOB CORBIN
Attorney General

BC/LSP/amw
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Honorable Robert K. Corbin S"'U“
Attorney General —
State of Arizona > }DO! 5%
1275 West Washington Street
Phoenix, AZ 85007
RE: Request for Opinion
Dear Mr, Corbin:
Article XI, Constitution of: Arizona, provides for the establishment of a public school

. system in this state. Section 1 of this Article directs the legislature to enact laws

necessary for the establishment and maintenance of a general and uniform public school
system. In Section 6, the word "free" is used in two instances referring to the
availability of the public educational system, i.e., (1) "The University and all other State
educational institutions shall be open to students of both sexes, and the instruction
furnished shall be as nearly free as possible."; and (2) "The Legislature shall provide for a
system of common schools by which a free school shall be established and maintained in
every school district. . . . which school shall be open to all pupils between the ages of six
and twenty-one years.”

Over a period of time, inquiries have been directed to the Department of Education
regarding the appropriateness of a school district (the Mesa Unified School District has
been specifically named) charging fees for classes offered at times before or after the
"standard day" at both the elementary and secondary levels. These inquiries also
questioned the appropriateness of a school district asking parents 1o provide school
supplies and to pay the cost of evaluating the readiness of certain children to enter the
first grade or Kindergarten. (A.R.S. 15-821, directs that all schools will admit a child to
the first grade if that child has reached the age of six years prior to September | of the
current school vear. A child who has reached the age of five by the same date will be
admitted 1o Kindergarten. Governing boards are given discretion 1o allow the admission
of children who do not reach the ages heretofore stated by September 1, but do reach the
required ag= by January | of the current year, if it is determined "to be in the best
interest of the children.")

These issues prompted considerable interest on the part of the media. | have taken the
liberty of attaching a number of representative articles which have appeared over the
past few montns. !
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In response to these inquiries, the Department asked the Mesa Unified School district to .
provide a listing of the type fees they charge and the basis for such charges.

The following descriptions have been excerpted from a letter sent to the Department of
Education by Assistant Superintendent Frederic W. Skoglund:

"Fees for Optional Classes

The standard program of Mesa's secondary schools is defined as that
curriculum which is offered through a six class period day. Every MPS
student is offered the opportunity to take full advantage of the standard
day. All curriculum offerings are available, and all credit requirements
may be met during this time.

Some students choose to take additional classes for the purpose of
accelerating their program of study or making up a credit deficiency. This
is not a requirement of the district, and is completely at the discretion of
the student. It has long been the practice of the district to offer such
opportunities, and to charge a nominal fee for optional classes taken in
addition to the standard program. A fee for the optional seventh class is
consistent with fees charged by districts across the state for summer
school and night school programs." '

During the current year, the Governing Board of the Mesa Unified District approved
expanding the "courses for a fee" program to the junior high levels, i.e., seventh and
eighth grades.

By way of reference, A.R.S. 15-901 requires seventh- and eighth-grade student to be
enrolled in school (on a daily basis) for a minimum of 360 minutes, not including lunch or
recess periods.

The same statute defines a full-time high school student as a student who is enrolled in
at least four subjects that count towards graduation.

The State Board of Education, in their Rule R7-2-302.02 requires a minimum of 20
credits for graduation from high school.

An additional and possibly related concern was brought to our attention (and reported in
the press) during the limited inquiry conducted by the Department regarding this issue.

Would the availability of required courses "for a fee" at alternative times encourage
students to participate in off-campus religious activities during the "standard day"
(A.R.S. 15-806 directs governing boards of school districts to adopt policies governing the
excuse of pupils for religious purposes)? .

"Fees for Kindergarten Screening

This program was developed in an attempt to address the needs of parents

whose children do not meet the September | birthday requirement, but feel

that the child can benefit from entering school, It was deemed reasonable ‘
and responsible to have some appropriate measure of the child's potential

for success. With that consideration, parents are requested to provide
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documentation, and the Gesell test of School Readiness is suggested as a
reliable instrument,

It is the belief of those that developed the program that public school
districts may not operate preschools, and may not use public funds for
services directed toward children under five years of age.”

The district furnished us a copy of the materials provided to parents requesting their
child be considered for early entry into the Kindergarten program, which states in part
that the testing will not be provided by the Mesa Public School. A copy of these items is
attached.

The circumstances herein described have prompted the Department to request your
formal opinion to the following questions:

l. May a school district impose conditions for admission to a Kindergarten program
that require the payment of a charge, i.e., paying for the cost of an evaluation to
determine the readiness of the child?

2. May a school district charge for courses it schedules outside of a "standard day" for
seventh- and eighth-grade students, when the district has an obligation to provide all
required courses (and any optional courses approved by the State Board of Education
- see State Board Rule R7-2-301) to all students?

3. May a school district charge for courses it schedules outside of the "standard day"
for high school students?

A timely response to these questions will be appreciated.
Sincerely,
b -2,
(5 . /{;(a AL WJ{J
C. Diane Bishop
State Superintendent of Public Instruction
nka796

Enclosures



