Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert K. Qarbin

October 29, 1986

Mr. Robert K. Lane, Commissioner
Arizona State Land Department
1624 West Adams

Phoenix, AZ 85007

Re: 1I86-107 {R86-135)

Dear Mr. Lane:

You have asked two questions concerning exchanges of
pupblic land pursuant to A,R.S. § 37-609:

1. When a parcel is offered for exchange
under A.R.S. § 37-609, but only a portion of
the property is affected by the land use plan
or zoning regulations, can the entire parcel,
including the unaffected parcel be exchanged
under A.R.S. § 37-609?

2. Does the 1986 amendment to A.R.S.
S 37-604, which requires two independent
appraisals for private exchanges, apply to
exchanges carried out under A.R.S. § 37-609?

The streamlined procedures set forth in A.R.S.
§ 37-609 provide for the exchange of private land located in an
area directly affected by a land use plan or zoning regulations
that prohibit development incompatible with the operation of a
military airport. The statute has no application to land
outside such an area,

A.R.S5. § 37-609(A) provides in relevant part:

If a political subdivision adopts or has
adopted a land use plan or zoning regulations
defining an area subject to requlation or
property acquisition to assure development
compatible with the continued operation of a
military airport pursuant to title 2, chapter
3, article 2, any owner of land who has
continuously owned the land from the date on
which the land use plan or zoning regulations



Mr. Robert K. Lane
October , 1986
186~

Page 2

pecame effective and whose land is wholly or
partially within such area directly affected
by such plan or zoning regulations may request
an exchange of such directly affected land for
state land outside such area.

The statute recognizes that particular parcels of land may not
lie entirely within an area directly affected by a land use
plan or zoning regulation. Thus an owner whose land is wholly
or partially within a directly affected area may request a land
exchange, However, the statute expressly restricts the

exchange to that portion of land which is directly affected by
the use restrictions.

Your second question concerns the application of
A.R.S. § 37-604 to military airport compatibility exchanges,
A.R.S. § 37-609(F) requires that land exchanges under that
section be approved or denied on the same basis as other

exchanges pursuant to A.R.S. §§ 37-604 through 37-608. A.R.S.
§ 37-604(C)(1) states:

C. The exchange of state lands shall bhe
subject to the following requirements:

1. All lands exchanged shall be of
substantially equal value as determined by at
least two independent appraisals ordered by
the commissioner. The commissioner may
require the applicant for a state land
exchange to pay the cost of the appraisals,

Approval of a land exchange necessarily includes a determination
that the lands to be exchanged are of substantially equal value.
In addition, the legislature was very specific in stating which
provisions of A.R.S. § 37-604 do not apply to military airport
compatibility exchanges. A.R.S. § 37-609(A). The provision in
question is not among the stated inapplicable provisions.
Therefore, the dual appraisal requirement of A.R.S.

§ 37-604(C) (1) does apply to exchanges undertaken pursuant to
A.R.S. § 37-609,

Sincerely,

o el

BOB CORBIN
Attorney General
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