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Patricia A. Stevens

Interim Executive Director
Structural Pest Control Commission
2207 South 48th Street, Suite M
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Re: I88-111 (R88-106)

Dear Mrs. Stevens:

You have asked questions regarding the application of
Laws 1988 (2nd Reg. Sess.) Ch. 348, § 17(A), which provides:

A, The structural pest control commission
shall issue, on a form prescribed by the
commission, a certificate, license or
qualification to any person who on the
effective date of this act holds a valid
certificate, license or qualification that was
issued by the structural pest control board.

(Emphasis added.) Specifically, you ask whether the new
Structural Pest Control Commission ("Commission") is required to
issue new licenses to licensees who did not receive passing
eXxamination scores on tests administered by the former
Structural Pest Control Board ("Board").

We conclude that licenses issued by the former Board
that are unsupported by passing examination scores were
improperly issued and are therefore invalid. Based upon the
plain language of section 17(A), the new Commission may issue
new licenses only to those licensees who hold valid licenses.
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A board is a creation of the legislature and has only
those powers conferred upon it by statute. Fund Manager, Public
Safety Personnel Retirement System v. Tucson Police Public
Safety Personnel Retirement System Board, 137 Ariz. 536, 672
P.2d 201 (App. 1983). Actions by a Board which are outside of
its statutory authority are necessarily null and void.

Implicit in the cases denying a board's
power to review or re-examine a
question, however, is the qualification
that the board must have acted within
its jurisdiction and within its powers
conferred on it . . .While a board may
have exhausted its power to act when it
has proceeded within its powers, it
cannot be said to have exhausted its
powers by doing an act which it had no
power to do or by making a ‘
determination without sufficient
evidence. 1In such a case, the power to
act legally has not been exercised, the
doing of the void act is a nullity.

Aylward v. State Board of Chiropractic Examiners, 31 Cal. 2d.
833, 192 P.2d3 929 (1948).

A.R.S. § 32-2314(C)(1) has provided since January 1,
1985, that applicants may not be licensed unless they receive a
score of 70% or more on a written examination given under the
direction of the Board. Because the Board had no authority to
issue licenses to any applicant who did not meet that statutory
requirement, licenses issued after that date to individuals who
did not receive passing examination scores are invalid.

You also inguire whether the language of section 17(A)
could be interpreted as a "grandfather" clause, entitling all
persons who hold a Board license to be issued a new Commission
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license.l Section 17(A) contains no language in the nature of

a grandfather clause. It states that the Commission shall issue
new licenses only to those persons who, on the effective date of
the act, "hold a valid certificate, license or qualification
that was issued by the structural pest control board."

(Emphasis added.)

Thus, section 17(A) does not act as a grandfather
clause and does not authorize the Commission to issue new
licenses to any persons who may have been licensed by the Board
without meeting the statutory criteria of A.R.S. § 32-2314. HWe
therefore conclude that the Commission may issue licenses
pursuant to section 17(A) only to those licensees who were
issued valid licenses by the former Board.

Sincerely,

BA ko>

BOB CORBIN
Attorney General

BC:JLG:MJC/rs

1a grandfather clause is an exception to a regulatory
scheme, and is generally found where an occupation not formerly
regulated by statute is brought under legislative control. See
State Board of Dispensing Opticians v. Schwab, 93 Ariz. 328, 380
P.2d 784 (1963). When the legislature fails to make an
exception, it it presumed that no exception is intended.
Bushnell v. Superior Court of Maricopa County, 102 Ariz. 309,
428 P.2d 987 (1967). See also Ariz.Atty.Gen.Op. I77-144 (no
grandfather clause in a Board of Technical Registration statute),.




