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Re: I38-129 (R87-213)

Dear Mr, Dalrvmplie:

You have asked whether a person who certifies to the
purity of a metal in Arizona must be registered by the Ar

Board of Techniczl Registration (the "Board") as an zs
conclude such person must be registered with the Board.

A.R.S. § 32-101(8)(4) in relevant part defines an
"assayer" as "a person who analvzes metals, ores, minasrzls, or
alloys in orcder to ascertain the quantity of gold or silver or
any other substzance present in them." (®mphasis added). The

has provided:

legislature also

"Assayinc practice™ means anv service or wWork
requi:iqg assaying education, training anc
experience and the application of special

kno leége oI the mineral sciences to such
service or work as consultation and the
evalvation of minerals. A person is deemed :o
practice 9r offer to practice assaying who in
any marner represents himself to be an assaver
or holds nhimself out as able to perform anv
assaving service or other services recognized
by ecducztional authorities as asaaylng

A.R.S. § 32-102(3)(6)(emphasis added).
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In our opinion one who "certifies" as to the purity of
a metal is engaged in "service or work requiring assaying
education, training and experience and the application of
special knowledge of the mineral sciences." Id. The term
"certify" means: "to attest authoritatively or formally . . .
to confirm or attest often by a document under hand or seal as
being true, meeting a standard or being as represented.”
Webster's Third New International Dictionary 367 (1976). A
person, however, who merely states that a certain object, such
as a Jjewelry store ring, is eighteen karat gold in our view is
not certifying or attesting authoritatively or formally as to

the purity of the metal in the ring, and, therefore, need not
be registered with the Board.l

We conclude that a person who "certifies" to the
purity of a metal in Arizona is engaged in assaying practice
and must be registered with the Board.

Sincerely,

Bel tokind
BOB CORBIN

Attorney General

BC:CW:em

1. Such a person, however, may be subject to civil
or criminal penalties if misrepresentations are made concerning
the metal content of the ring. See e.g., A.R.S. § 44-1531
(consumer fraud):; A.R.S. § 44-1481 (fraudulent advertising);
A.R.S. § 44-1686 (jewelry auctions); A.R.S. § 13-2310
(fraudulent schemes and artifices); A.R.S. § 13-2311
(fraudulent schemes and practices).




