Attorney ®General
1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 83007

S Rohert K. Corbin

January 25, 1989

The Honorable Joe Albo, Jr.
Gila County Attorney

1400 E. Ash Street

Globe, Arizona 85501

Re: 189-010 (R87-093)

Dear Mr. Albo:

You have asked for an opinion concerning the
applicability of Arizona's Open Meeting Law, A.R.S. §§ 38-431 to
-431.09, to the Board of Directors of the Arizona
Interscholastic Association (AIA).

The Open Meeting Law applies to public bodies and
reguires that their meetings "shall be public meetings and all
persons so desiring shall be permitted to attend and listen to
the deliberations and proceedings." A.R.S. § 38~431.01(A). The
legislature has mandated that "any person or entity charged with
the interpretations of [the Open Meeting Law] . . . shall
construe any provision of this [law] in favor of open and public

meetings." A.R.S. § 38-431.09. See, e.9., Ariz. Att'y Gen. Op.
No. I85-088.

The Open Meeting Law, being applicable only to public
bodies, requires us to look to the legislature's definition of
the term "public body" to determine whether the AIA is subject
"to the law's provisions. The term "public body" as used in the
statute means: .

[T]he legislature, all boards and commissions of
the state or political subdivisions,i/ all
multi-member aoverning bodies of departments,

1. The term "political subdivision” means "all
political subdivisions of the state, including without
limitation all counties, cities and towns, school
districts and special districts." A.R.S. § 38-431(4).
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agencies, institutions and instrumentalities of
the state or political subdivision, including
without limitation all corporations and other
instrumentalities whose boards of directors are
appointed or elected by the state or political
subdivision. Public body includes all
quasi-judicial bodies and all standing, special
or advisory committees or subcommittees of, or
appointed by, such public body.

A.R.S. § 38-431(5) (emphasis added).

The AIA is not the legislature; nor is it a board or
commission of the state or political subdivision. The AIA also
is not a multi-member governing body of a department, agency or
institution of the state or of a political subdivision. The Open
Meeting Law, therefore, is not applicable to the AIA unless the
AIA is a multi-member governing body of an instrumentality of the
state or of a political subdivision.

While the AIA is a multi-member organization it is not a
governing body of an instrumentality of the state or of any
political subdivision. Rather, the AIA is a private, voluntary
organization in which most of its members are political
subdivisions. It is a nonprofit corporation composed of "all
public and most private high schools in Arizona.™ Tiffanv v.
Arizona Interscholastic Association, Inc., 151 Ariz. 134, 135,
726 P.2d 231, 232 (App. 1986).Z/ The AIA is a "private
organization with no statutory or regulatory powers and school
district membership in the organization is purely voluntary."

2. Because we find that the term "public body" as
"defined by the legislature controls our decision here the fact
that the court in Tiffany determined that the actions of the AIA
were state action under color of law within the meaning of 42
U.S.C. § 1983 is not relevant. In any event, the validity of the
Tif fany court's determination can be seriously gquestioned given
the United States Supreme Court's recent decision which found
that the actions of a comparable entity, the National Collegiate
Athletic Association, did not constitute state action and were
not performed under color of state law within the meaning of

§ 1983. See, National Collegiate Athletic Association v.
Tarkanian U.S. , 109 S.Ct. 454 (1988).
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Ariz. Att'y Gen. Op. I84-084 (June 15, 1984).3/ Nothing leads
us to believe that the AIA has been delegated any governmental
power. See Quimby v. School District No, 21, 10 Ariz. App. 69,
71, 455 P.24 1019, 1021 (1969).

We conclude that the AIA is an organization made up of
its collective membership which is independent of the State or
any particular political suhdivision and therefore is not an
instrumentality of either.4/ We reiterate our position stated
in a prior opinion, however:

Nonetheless, we believe the Council

[ homeowner's association] should be strongly
encouraged to always conduct public meetings
which are properly noticed. Because it is
obvious that the Council has a great deal of
influence on community affairs, we believe the
public should always be invited to attend,
observe and even participate in the Council's
deliberations.

. ) Ari__z : “Att _‘ Y Gen.- Op _188‘0_5 5-' T T LT
' Sincerely,
55‘%2 WL ,,4}

STEVEN J. TWIST
Chief Assistant
Attorney General

SJT:CW:em

3. The only statutory reference which even arguably
might apply to the AIA is A.R.S. § 15-348 which provides: "A
governing board or an interscholastic athletic association may
permit common school students to participate in practice
sessions of noncontact sports with secondary school students.'

4/The AIA is distinguishable from a nonprofit
hospital association leasing a public hospital from a hospital
district pursuant to A.R.S. §§ 48-1910, -1911, because the
hospital association exercises powers that are statutorily
_ required to be delegated by a political subdivision to operate
; district-owned hospital for the benefit of district residents.
See Ariz. Att'y Gen. Ops. I85-088, I84-091.



