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June 21, 1989

Mr. Ronald W. Dalrymple

Executive Director

State of Arizona Board of
Technical Registration

5060 North 19th Avenue, Suite 306

Phoehix, Arizona 85015

Re: 189-054

Dear Mr. Dalrymple:

Atterney BGeneral
C27Y WI ST NASKHINUTCON

Fhaenix, Arizana 85007

Robert ]R. Corbin

(R89-043)

You ask whether employees of the cities of Phoenix and
Tucson serving in the positions of Civil Engineer I and Civil
Engineer II are required to be registered engineers.

1f the work performed by employees occupying those
positions is embraced within the scope of the statutes defining
and regulating the practice of engineering, Chapter 1, Title 32,
Arizona Revised Statutes, the employees must comply with the

requirements of those statutes.

A.R.S. § 32-101(B) in relevant part provides:

8. "Engineer" means a person who, by reason of

special knowledge of the mathematical

and

physical sciences and the principles and methods
of engineering analysis and design, acquired by
professional education and practical experience,

is qualified'to-practice engineering as attested

by his registration as a professional

9. "Engineering practice" means any
professional service or creative work

engineer.

requiring

~"engineering eduqatiqmp:trainingwand-expepiencew:xw-_w$1 sy
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Mr. Ronald Dalrymple

189-054
Page 2

mathematical, physical and engineering sciences
to such professional services or creative work as
consultation, research investigation, evaluation,
planning, surveying as defined in paragraph 19,
subdivisions (d) and (e), design, location,
development, and review of construction for
conformance with contract documents and design,
in connection with any public or private utility,
structure, building, machine, equipment, process,
work or project. Such services and work include
plans and designs relating to the location,
development, mining and treatment of ore and
other minerals. A person shall be deemed to be
practicing or offering to practice engineering if
he practices any branch of the profession of
engineering, or by verbal claim, sign,
advertisement, letterhead, card or any other
manner represents himself to be a professional
engineer, or holds himself out as able to perform
or does perform any engineering service or other
service or recognized by educational authorities
as engineering. . .

To determine whether only registered engineers may

perform the work performed by the employees occupying the

positions about which you inquired, one must determine whether

the work necessarily is embraced within the scope of the

operative regulatory statute.
63, 411 P.2d 822 (1966).

You furnished to us the job descriptions of the

positions about which you -inquired.  We noted ‘from those

descriptions that a Civil Engineer I in the employ of the City
of Tucson may be expected to perform work that includes -

"planning and design of construction projects and related

operational programs for water production, water distribution,
street, drainage-way or traffic systems."

"gxamples of Work Performed" the following appears:

Participates in preliminary design studies
to determine appropriate applications of civil
engineering concepts to construction projects-of -
limited scope where -information~is: readily-. -

available and problems..are. few.and well defined, .

with some requiring original solutions.

Jackling v. Snyder, 3 Ariz. App.

Under the heading

~%
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The Tucson Civil Engineer II position, according to the
description, involves "technical civil engineering, project
planning, design and field work involved in implementing
municipal capital improvement projects, reviews for codes,
regulations, and drainage, private development projects and
other work performed within the public right-of-way and private
property."1 The Phoenix Civil Engineer I position, according
to the position description, "[plerforms civil engineering work
at the beginning professional level in the field, laboratory and
office." The Phoenix Civil Engineer I applies basic
professional skills to various public works engineering

. matters. The "Examples of Work" identified in the job

description informs us that a Phoenix Civil Engineer I
"[pTarticipates in the inspection and construction of various
public works construction projects; [plrepares contract
specifications and compiles and/or reviews detailed plans and

~cost estimates for var ious public works projects;" and,

"[{r]eviews the construction plans of new water or Sewer lines
and/or prepares detailed plans, specifications and estimates of
proposed new water or sewer line projects."

The Phoenix Civil Engineer II position, according to
the position description, "[plerforms civil engineering work at
the intermediate professional level in the field, laboratory and
office." The "Examples of Work" listed in the job description
indicate that a Phoenix Civil Engineer II "[slerves as project
engineer in the design and review of moderately complex public
works projects; [plrepares and reviews detailed plans,
specifications and estimates for various public works projects;
.. . [dlesigns and develops plans and specifications for
sanitary landfills and appurtenant structures including
buildings, roads, drainage facilities and water and power
supply:" and, "[s]erves as Assistant District or Structural
Engineer for construction administration and inspection of
public works projects.”

Our review of the job descriptions that you furnished
to us leads us to the conclusion that the employees in those
positions are engaged in engineering practice when they perform
the activities identified in the job descriptions.

Whether any specific emplovyee, in fact, is engaged in

 engineering practice is a determination that is beyond the ScOPe

of this opinion.
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We hasten to point out to you, however, that the fact
that the employees in guestion may be engaged in activities that
constitute the practice of engineering may not be determinative
of whether they also must secure a certificate of registration
from the State Board of Technical Registration.

Because the work of the employees in question involves
"public works" of political subdivisions, one must consider also
A.R.S. § 32-142 which provides:

A, Drawings, plans, specifications,
estimates and construction observation for public
works of the state or a political subdivision
thereof involving architecture, engineering,
assaying, geology;, landscape architecture or land
surveying shall be prepared by or under the
direct supervision of a registrant within the
category involved.

B. Surveys, maps or assays required in

connection with public land surveying Or assaying
shall be made by or under the personal direction

of a qualified registrant. .

C. Drawings, plans, design specifications
and construction observation of public works
facilities of the state or a political
subdivision thereof for the use or storage of
hazardous materials shall be- made- by-or. undecr..the ...
direct supervision of a gqualified registrant in
the appropriate field.

From A.R.S. § 32-142 we conclude that one may engage in
the engineering practice activities listed in § 32-142
respecting a political subdivision's public works either as a
registrant or under the direct supervision of a registrant and
that if one is directly supervised by a registrant one. need not S
pbe a registrant in order to engage in such engineering practice.

In direct response to your request, therefore, our
opinion is that_tbgﬂgmployees_in_question who are performing
--www_engineeringtpractiﬁeS:muﬁt;P§;§§91§E§?ed*W?Fh-the;StatETBQaIQ¥Qg~w—1¥#5

Technical Registration unless they are supervised directly by a T
registrant, in which case they need not-be-registered.
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Whether the employées in question are supervised

directly by a registrant is a consideration also beyond the
scope of this opinion. '

Sincerely,

Bl Gk

BOB CORBIN
Attorney General

BC:FWS:ms
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