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DEPARTMENT OF LAW LETTER OPINION NO. 71-6-L (R-33)

REQUESTED BY: THE HONORABLE VELDON P. SHOFSTALL.
Superintendent of Public Instruction
Department of Education

QUESTIONS: 1. Does the National School Lunch Act
require an appropriation from the State
General Fund in an amount to match 4%
of the total funds devoted to the school
lunch program in Arizona.

2. Could or would the Department of
Agriculture withhold funds from Arizona
for school lunch purposes if the state
does not appropriate the matching funds?

ANSWERS: 1. Yes.
2. Yes.

Section 210.6(b-1) of the Regulations of the Department
of Agriculture for the National School Lunch Program states:

"For the fiscal year beginning July 1, 1971,
and the fiscal year beginaning July 1, 1972, state
revenue (other than sources derived from the pro-
gram) appropriated or specifically utilized for
program purposes . . . shall constitute at least
four percentum of the matching requirement required
of the state. . . ." (Emphasis added.)

This regulation is authorized by Public Law 91-248,
Section 4, enacted in 1970, amending the National School
Lunch Act. This amendment requires that the state must make
a direct appropriation in addition to using the funds which
were previously counted as matching funds.

Section 210.6(b) states:
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"In the event any state fails to match the
full amount of the general cash-for-food assist-
ance funds advanced to it, the state shall return
to F.N.S. the amount of the funds which it failed

to match in accordance with the requirements of
this section."

This regulation is authorized by Section 10 of the National
School Lunch Act.

Therefore, both of the questions are answered in the
affirmative.

Respectfully submitted,

he AttdTney General
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