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QUESTIONS: With regard to financial contributions for a
mentally retarded person receiving care at a
center of the Department of Mental Retarda-
tion pursuant to A.R.S. Section 36-562:

1. If a retarded person is temporarily
absent from a center, but not discharged,
are the 16 years of required financial
contribution measured from the date of
admission or from the date of admission
plus the days of absence?

2. In A.R.S. Section 36-562.B is the word
"satisfactorily'" to be interpreted as
"perfectly', or may a minimum standard
or subjective interpretation be applied?

ANSWERS : 1. See body of opinion.
2. See body of opinion.

The determination appears dependent upon the definition
of the term "temporary absence™ in your inquiry. It would
appear that, if the individual was temporarily absent on
home visit, vacation or other purpose, as contemplated in
A.R.S. § 36-562.A, and credit was given the parent, spouse
or guardian, then such time should not be included in com-
puting the time of financial contribution.

Conversely, if the individual is placed in a private
home or vocational placement, pursuant to A.R.S. Section 36-
565, and the parent, spouse or guardian continues to furnish
financial contributions even on a reduced basis because of
the reduced cost to the Department, such period of absence
should be included in computing the time of financial contri-

butions. This appears to be a matter for administrative
determination.
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"Satisfactorily" appears to apply to the amount of
financial contribution as opposed to timeliness of payment.
The amount of contributions up to the 16 year limit would be
controlled by a court order or a statute such as A.R.S. Sec-
tion 36-562.C.

Respectfully submitted,

GARY K. NELSON
The Attorney General
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