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QUESTION: If a doctor collects a specimen and then
sends it out to an independent laboratory,
but chooses because of his long time billing
practices to make no separate charge to the
patient either for his own services of col-
lecting the specimen or for the services of
the independent laboratory, is such procedure
permissible?

ANSWER: No, qualified.

A.R.S. § 36-461.2 provides that the Clinical Labora-
tories Act does not apply to a physician whose operation of
a laboratory is limited to laboratory analysis performed for
his own patients and within the scope of his license. In
this situation, it clearly appears that a physician who has
his own laboratory and does his own laboratory work can

either make a separate charge on his bill or not, according
to his own desires.

A.R.S. § 36-472.B provides:

"B. The bill to the patient shall
specify the actual charge by the reference
laboratory together with the reasonable
specimen collection charge by the referring
laboratory or physician.™

In this situation, it appears that if a doctor sends a
specimen to another laboratory for processing he may only
bill what the independent laberatory actually charged, and
then, if he chooses, may add a separate reasonable bill for
having collected the specimen.

The intent of A.R.S.§ 36-472.B is in conformity with
accepted medical ethics. The Principles of Medical Ethics,
American Medical Association, provide that:
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7. In the practice of medicine, a
physician should limit the source of his pro-
fessional income to medical services actually
rendered by him, or under his supervision, to
his patients. . . .~

The apparent purpose of A.R.S. § 36~472.B is to insure
that a laboratory or physician does not mislead a patient as
to the true independent laboratory or collection charge.

While a specimen collection fee may be absorbed in a
physician's professional fee, as is rent, salaries, etc.,
if not easily itemized, it is the opinion of this office
that the absorption of the laboratory fee in a professional
fee would not be medical services rendered by a physician,
as contemplated by the above-quoted Principles of Medical
Ethics, as well as being specifically prohibited by A.R.S.
§ 36-472.B. Likewise, if a specimen collection charge is
separable as such by a physician as opposed to general ser-
vices rendered, it would appear encumbent under the statute
that the physician itemize it as well.

Respectfully submitted,
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