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QUESTION: In light of A,R.S. § 38-296, can a member of
a town or city council serve on a school
board?

ANSWER: No.

The definitions section of Title 38 states, in A.R,S.
§ 38-101, in part, as follows:

"In this title, unless the context other-

‘ wise requires:

"l. 'Office', 'board' or 'commission'
means any office, board or commission of the
state, or any political subdivision thereof,
the salary or compensation of the incumbent
or members of which is paid from a fund
raised by taxation or by public revenue.

* * *

"3. 'Officer' or 'public officer' means
the incumbent of any office, member of any
board or commission, or his deputy or assist-
ant exercising the powers and duties of the

officer, other than clerks or mere employees
of the officer.™

The statute in question makes a flat prohibition
against any person holding two elective offices at the same
time, and imposes a penalty for such activity.
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"A. No incumbent of an elective office,
whether holding by election or appointment,
shall be eligible for nomination or election
to any office other than the office so held,
nor shall the nomination papers of such in-
cumbent be accepted for filing.

* ¥ ¥

"D. A person violating any provision of
this section is guilty of misfeasance in of-~
fice and the office held by such person shall
be declared vacant." A.R.S. § 38-296.

Construing these sections together, it is clearly the
intent of the Legislature that, assuming seats on a town or
city council and those of a school board are both elective

offices, no person may serve in both capacities simultane-
ously,

. Note further that this is merely an extension of the
longstanding prohibition against state legislators holding
any other office. Prior to 193", Article 4, Part 2, Section
5 of the Arizona Constitution read: -

No member of the Legislature, during
the term for which he shall have been elected,
shall be appointed or elected to any civil
office or profit under this State, which
shall have been created, or the emoluments
of which shall have been increased, during
said term."

The narrow excéptions to this general rule against
dual office-holding are noted in Article 4, Part 2, Sections
4 and 5 of our Constitution:

"Section 4. No person holding any public
office of profit or trust under the authority
of the United States, or of this State, shall
be a member of the Legislature; Provided, that
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appointments in the State militia and the
offices of notary public, justice of the
peace, United States commissioner, and post-
master of the fourth class, shall not work
disqualification for membership within the
meaning of this section.

"Section 5. No member of the Legislature,
during the term for which he shall have been
elected or appointed shall be eligible to hold
any other office or be otherwise employed by
the State of Arizona or, any county or incor-
porated city or town thereof. This prohibi-
tion shall not extend to the office of school
trustee, nor to employment as a teacher or
instructor in the public school system."

Considering that, historically, the Legislature has
thus imposed a rigid rule against members of its own body
holding outside office, probably to circumvent any pos-
sibility of conflicts of interest, such a rule and its rigid
application must be the intent of that lawmaking body.

Respectfully submitted,

GKN:JGB:ell



