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DEPARTMENT OF LAW LETTER OPINION NO. 73-33-L (R-46)

REQUESTED BY: DR. WILLIS H. BOWER
Director
Arizona State Hospital

QUESTION: Is the Director of the Arizona State Hospital
authorized to grant a complete discharge to a
patient who, while on unauthorized absence
from the State Hospital, is being confined in

a federal institution outside the State of
Arizona?

ANSWER: Yes.

A.R.S. § 36-524 contemplates the granting of complete
discharges under two circumstances. When the patient is
within the confines of the Hospital, Paragraph D requires
a personal examination of the patient to determine his
eligibility for complete discharge. When the patient is
without the confines of the Hospital, Paragraph B permits
an examination of the patient's "case" to determine his
eligibility for complete discharge.

Although the language of Paragraph B admittedly deals
only with patients outside the Hospital on conditional dis-
charges, it nevertheless is a good indication that, had the
Legislature specifically addressed itself to the problem
posed by patients outside the Hospital for other reasons,
such as those on unauthorized absence, it would have pro-
vided for complete discharge upon examination of the

patient's "case" rather than upon a personal examination
of the patient.

If the patient on unauthorized absence from the State
Hospital can be discharged upon examination of the "case",
the question then becomes: "What test is to be applied by

the Director in deciding whether a complete discharge is
warranted?"

A.R.S. § 36-524.p provides for complete discharge when
"the conditions justifying hospitalization under § 36-514
no longer obtain." This test is applicable whether the
examination is of the "patient" or of his "case". A dis-
charge under this test usually requires a determination by
the Director that the patient is no longer dangerous to him-
self or the persons or property of others.
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In the case which prompted your inguiry, however, it
appears that this test is not satisfied--indeed, the patient's
penchant for malicious mischief probably poses a danger to the
"property of others®”. Referring again to the statutory test
for complete discharge, it is noted that if any of the "con-
ditions" justifying hospitalization cease to exist, then a
complete discharge is warranted. The statutory reference
to "conditions" contemplates, at least, the "material" con-
ditions necessary for the commitment of an individual to
the State Hospital. Those material conditions include:

1. Whether the individual is a danger
to persons or property.

2, Whether the individual is within
the jurisdiction of the committing court.

These factors constitute two of the material conditions
precedent to the commitment of an individual to the State
Hogpital. Under A.R.S. § 36-524.D, if either one of these
conditions ceases to exist, the Director is justified in
granting the patient involved a complete discharge. It
appears that, in this case the patient has permanently left
Arizona and the jurisdiction of the Superior Court and,
therefore, one of the material conditions justifying his

commitment no longer obtains, and you may properly grant
him complete discharge.

This case is the type that might well be cited to the

Legisglature as a basis for revision of the statute in ques-
tion.

Respectfully submitted,
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GARY K. NELSON
The Attorney General
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