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QUESTION: Hust 5 County Recorder refuse to record a
subdivision plan if there is presented to
the County Recorder no evidence that the
subdivider has filed a water supply plan
with the Arizona Water Commission, as
required by A.R.S. § 45-513?

ANSWER: No,
In pertinent part, A.R.S. § 45~513 reads as follows:

A. The developer of a proposed subdivision
+ + o prior to recordation of the plat, shall
submit plans for the water supply for the sub-
division and demonstrate the adequacy thereof to
meet the needs projected by the developer to the
Arizona water commission. . . .

A plain reading of A.R.S. § 45-513 reflects that a
County Recorder is not directed by Arizona's Legislature
to require evidence that a developer has submitted the re-
quired water supply plans to the Arizona Water Commission
prior to the recording of a subdivision plat by a County
Recorder.

Evidence that lack of such a mandate to a County
Recorder in A.R.S. § 45-513 is not a legislative oversight
is contained in A.R.S. §§ 9-478 and 11-806.01, which read,
in pertinent part, as follows:

A.R.S5. § 9-478:

No plat or map shall be accepted by the
county recorder for filing unless it complies
with the provisions of this article. . . .

("[T)his article” refers to Article 7, Chapter 4, Title 9,
A.R.S., relating to the platting of subdivisions adjacent
to corporate limits.)
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A.R.s. § 11-806.01.A=

A, No plat of a subdivision of land within
the area of jurisdiction of such county shall
be accepted for recording or recorded until
it has been approved by the board. . . .

(This section pertains to county planning and zoning require-
ments.)

On the basis of both the express langauge contained in
A.R.S. § 45-513 and the evidence that lack of a statutory
mandate to a county recorder is not a legislative oversight,
it is our opinion that a County Recorder may record a sub-
division plat without requiring evidence that the developer

has submitted water supply plans to the Arizona Water Com-
mission in accordance with A.R.S. § 45-513.A.

Attention is directed to the broad grant of authority
to County Boards of Supervisors in A.R.S. § 11-806.01.D.
Based on a reading of that provision of Arizona's law, it is
our opinion that a County Board of Supervisors, by appropri-
ate regulation, may require evidence that a developer has
submitted water supply plans to the Arizona Water Commission

as a condition precedent to approval of a subdivision plat
by such board.

Respectfully submitted,

GARY K. NELSON
The Attorney General
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