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QUESTION: May an unliquidated tort claim be considered

a resource in determining eligibility for
free medical care as an indigent?

ANSWER: No.

In order for a person to receive hospitalization,
medical care or outpatient relief at county expense, such
person must qualify as an "indigent" as defined by the rules
and regulations of the Arizona Department of Economic Security
(A.R.S. § 11-297.A). Such person must qualify as an indigent
whether receiving care through a county operated hospital or

a private hospital which seeks reimbursement from the county
for services rendered.

The Arizona Department of Economic Security Regulation
No. 3-~1213, which was adopted pursuant to A.R.S. § 11-297.A,
negatively defines indigency by stating that a person is a
non-indigent if he has "other property or assets . . . having
a total fair market value of eight hundred dollars."

Assuming said person would otherwise qualify as an
indigent in order to receive free medical care, the sole
question is whether an unliquidated tort claim may be con-~
sidered "other property or assets . . . having a total fair
market value of eight hundred dollars.”

An unliquidated tort claim is not a chose in action.
At most, it exists as a right to maintain a cause of action
against the alleged tortfeasor. This is true even if the
alleged tortfeasor or his insurer has made an offer of set-
tlement. Although a tortfeasor is under obligation to compen-
sate one injured by his tort, a cause of action for personal
injuries does not become a debt until it is judicially deter-
mined. 52 Am.Jur. 363, Torts, § 4. Unless an admission or
judicial determination of liabiiity has been made against the

tortfeasor, the injured party possesses no "property or assets";
merely a claim.
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Other public assistance programs require that only
"currently available resources" be considered in determining
eligibility for the particular program [45 C.F.R. § 233.20
(a) (3) (iic)] discussed in Attorney General Opinion No. 69-25
(R-98), September 30, 1969. Also see Graham v. Allen, 11
Ariz.App. 207, 463 P.2d 102 (1970), at p. 209.

Since an unliquidated tort claim is neither a currently
available resource regardless if the tortfeasor has made an
offer of settlement nor a chose in action, it may not be con-
sidered “"property or assets" with which to determine eligi-
bility for free medical care as an indigent.
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