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Arizona State Land Department

QUESTIONS: 1. Does the State Land Department have
the authority to approve a petition
for a change in use of water under
A.R.S. § 45-146.B, or does the Depart-
ment have the authority to approve a
change in use of water under A.R.S.

§ 45-1722

2, If the Department has the authority
to approve a petition for a change in
use of water under A.R.S. § 45-146.B,
does that authority include jurisdic-
tion to approve a request for a change
in use for water when the right to
appropriate said water has been deter-
mined by the Rent Decree (i.e., water
right adjudicated by a court)?

ANSWERS : 1, See body of opinion.

2. No.

A.R.S. § 45~172 (as amended Laws 1962, Ch. 113, § 5) is
inapplicable in the situation where an appropriator of water
wishes to change his use of the water without severing it
from the land to which it is appurtenant or from the site of
its use. 1In this instance the object of the petition is to
effectuate a change in use rather than to accomplish a sever-
ance or transfer. Therefore, insofar as petitioner desires
to change its use from irrigation to domestic and municipal
use, A.R.S. § 45-172 has no application.

A.R.S5. § 45-146 more precisely deals with the "change
in use” question as distinguished from severances or trans-

fers which are the subject of A.R.S. § 45-172. A.R.S. § 45-
146.B provides:
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B. A change in the use of water
appropriated for domestic, municipal or
irrigation uses shall not be made without
approval of the department, and if the
change contemplates generating hydro~
electric energy or power of over twenty-
five thousand horsepower, approval shall
not be granted unless authorized by an
act of the legislature.

Arquably, the form of this provision and the statute's
title can be construed as referring only to waters appropri=-
ated to generate power or those changed from a previous use
to generate power. However, such a construction is incon-
sistent with the legislative history of the provision.
A.R.S. §§ 45-143 through 45-147 contain many of the same
provisions which were collectively located in the Code of
1939 in § 75-106. That former Code provision states unam-
biguously that changes in the use of water appropriated for
domestic, municipal or irrigation uses shall not be made
without the approval of the Commissioner. The language of

A.R.S. § 45-146.B is identical to language in the former
Code provision.

In Conway v. State Consolidated Publishing Company, 57
Ariz. 162, 112 P.2d 218 (1941), the Arizona Supreme Court
said that in construing the 1928 Code, it would not give
the law in question a different meaning than the original
unless it were clear that the Legislature intended a change,
but if it appeared that the Legislature intended a change,
the Court could not ignore such an intention. See also
Mutual Benefit Health and Accident Association V. Neale, 43
Ariz. ' P.2d 604 (1934); Refsnes v. Oglesby, 50 Ariz.
494, 73 P.2d 90 (1937). Although the provisions of the
Code of 1939 may have been unimaginatively transferred into
the Arizona Revised Statutes, there appears to be no inten-
tion on the part of the Legislature to limit the “change in
use” provision of A.R.S. § 45~146.B to changes resulting in
appropriation of waters to generate power.

The opinion of this office is that A.R.S. § 45-146.B
authorizes the State Land Commissioner to rule on petitions

for changes in use of water appropriated for domestic, muni-
cipal or irrigation use.
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‘ In response to the second question, having read and
congsidered the statutes and further having studied the “Kent
Decree® itself, this office is of the opinion that the answer
to your second quection is clearly "No." The Kent Decree
provides at page 2:

The court retains jurisdiction of the
cause and of the issues embraced herein and,
upon good cause shown, may from time to time
modify, enlarge, abrogate any portion or
feature of this decree or of the decision and
tables filed herewith as a part thereof, by
order or supplemental judgment or decree to
be entered. . . . (Emphasis added.)

Additionally, at page 20 of the Decree, the Court has used
the following language:

The decision and decree in this case,
from the nature hereof, is of necessity a
continuing one. The Court retains jurisdic-~
tion of the case and of the issues embraced
therein. From time to time, as conditions
may require an enlargement of modification
of the decision and decree, application for
such modification or enlargement may be made
to the Court, and if granted, the same shall
be entered at the foot of the decree herein.
(Emphasis added.)

As this office has concluded in the past when asked to
describe the jurisdiction of the Land Department concerning
water rights, again it is concluded that, where jurisdiction
in a court is of a continuous and reserved nature, the De-
partment has no jurisdiction over such a pending matter.
Therefore, since the Kent Decree provides for continuing
jurisdiction, the Department may not receive or otherwise
act upon a petition for a change of use filed under A.R.S.

§ 45-146. Petitjons for a change in use must be filed with
the Court in order to be processed.

Respectfully submitted,

] Wiz

N. WARNER LEE
The Attorney General
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